Multe din tradiţiile vechi s-au pierdut, însă pentru a înţelege mai bine de unde derivă anumite "tradţii noi", vă voi prezenta o bucată de istorie a datinilor româneşti de nuntă.
Peţitul - Tânărul, împreună cu tatăl sau cu câţiva prieteni, merge s-o ceară pe aleasa lui direct de la părinţi. Pentru acest eveniment, familia miresei se pregăteşte cu un ospăţ. Deşi hotărârea de a face nunta este de obicei luata dinainte, peţitul este o formalitate prielnica pentru ca cele două familii să petreacă mai mult timp împreună.
Fedeleşul - Este petrecerea care se face în seara de dinaintea nunţii la casa miresei (de regulă) şi la care participă tinerii prieteni ai celor doi miri. Astfel, invitaţii lucrează ornamentele care vor fi puse în bradul de nuntă, din diverse materiale, iar apoi stau de vorbă şi petrec cu băutură şi dans.
Bradul - Este cu siguranţă cea mai cunoscută tradiţie de nuntă. Dis-de-dimineaţă, ginerele, împreună cu prietenii apropiaţi împodobesc doi brazi cu diferite obiecte, fructe şi chifle. Mai întâi, brazii sunt purtaţi cu chef şi voie bună de tinerii necăsătoriţi la casa naşului şi la cea a miresei. Bradul este simbolul vigorii si al tinereţii, iar impodobirea lui simbolizează viaţa "îmbelşugată" a noii familii.
Îmbrăcatul miresei - Naşa, mama miresei şi domnişoarele de onoare o ajută pe mireasă să se gătească. La sfarşit, naşa ii leagă voalul şi coroniţa mkiresei. In vechime la acest ritual puteau lua parte mai multă lume. Cum gătitul era destul de laborios (se foloseau cele mai bune haine, se făceau împletituri complicate ale părului), fetele cântau cantece cu tema despărţirii…
Bărbieritul mirelui - Cavalerul îl bărbiereşte pe ginere. Tradiţia constă într-un joc: mirele, asezat pe un scaun, cu bani sub picior, nu trebuie să-l lase pe lăutar să-i ia banii. Bărbieritul mirelui reprezintă un simbol al pregătirii băiatului pentru nuntă. Iar obiceiul are o semnificatie ritualică de iniţiere, ultima dintr-un lung şir de iniţieri la care era supus băiatul în decursul deveniri lui barbat.
Buchetul Miresei - În vremuri străvechi aproape orice putea fi considerat ca fiind prevestitor de rele. De aceea miresele foloseau plante, cunoscute pentru protecţia pe care o puteau asigura împotriva relelor. Ele erau prinse pe îmbracamintea miresei, din cap până la picioare, facand-o să arate mai mult ca o salată asortata umblatoare. Mai tarziu, plantele au inceput să fie inlocuite cu flori, doar din simţ estetic, şi mai apoi s-au mutat de pe veştminte pe buchetul de mireasă.
read more |